Functionaliteiten van de Tesla

Maak optimaal gebruik van uw Tesla
Sentry Mode

Wat is de Tesla Sentry mode?

Bewakingsmodus (Sentry Mode) is een functie waarmee de omgeving van uw Tesla bewaakt wordt op verdachte activiteiten wanneer deze is geparkeerd en vergrendeld op bepaalde locaties. Wanneer een verdachte beweging wordt gedetecteerd, reageert de auto afhankelijk van de ernst van de dreiging.

Hoe zet ik de Tesla Sentry mode aan?

Alle Tesla's met een bouwjaar na 08-2017 kunnen de Tesla Sentry mode ondersteunen.

Om de bewakingsmodus in te schakelen, ga naar 'Bediening' > 'Veiligheid en beveiliging'> 'Bewakingsmodus'. De bewakingsmodus kan ook worden ingeschakeld via spraakbediening of de Tesla-app. Maar niet als de auto zich bij een Supercharger bevindt, dan blijft de bewakingsmodus actief totdat het batterijniveau is afgenomen tot minder dan 20%. De Tesla-app brengt u op de hoogte als de bewakingsmodus wordt uitgeschakeld als de batterij bijna leeg is.

Bron Tesla: https://www.tesla.com/nl_BE/support/

Welke USB-stick kan ik het beste gebruiken voor de Tesla Sentry mode?

Vanaf 2021 worden Tesla's standaard voorzien van een USB-stick. Tesla raadt een USB-stick aan met een leessnelheid van 400 mb/s. Zoals bijvoorbeeld deze.

Hoe krijg ik de Sentry Mode film van mijn USB-Stick?

Om gebruik te maken van zowel de dash cam als Sentry Mode moet de USB-stick in één van de twee voorste USB poorten plaatsen. Deze bevinden zich in het voorste vakje in het middenconsole of in het dashboardkastje.

Hoe bekijk ik mijn Sentry Mode filmpjes?

De opgeslagen beelden kunnen direct bekeken worden vanuit de Tesla (wanneer deze geparkeerd staat) via de ingebouwde viewer.

De video's kunnen ook op de computer bekeken worden. Steek dan de USB-stick in de computer.

Er worden losse bestanden van de voor-, achter- en beide zijkanten bewaard en alle opnames worden opgedeeld in stukjes van maximaal 1 minuut. Per minuut zij er dus vier bestanden.

Per event wordt er een nieuwe map (met een datum en tijd code) aangemaakt. Meestal is de beste plek om te zoeken naar het event waardoor Tesla Sentry is geactiveerd in het bestand dat als een na laatste is weggeschreven in de betreffende map.

Hoe voeg ik met Sentry mode filmpje bij mijn schademelding?

Via onze website kan jij de schade melden. Als u bij stap 3 de schademelding gaat doen kunt u hier het Sentry mode film uploaden.

Wat kan ik nog meer nu de USB-stick in mijn Tesla zit?

De Tesla Dash cam (ook wel Teslacam genoemd) neemt automatisch op tijdens het rijden. Deze beelden worden ook op de USB-stick opgeslagen en kunnen gebruikt worden om schades en situaties vast te leggen.

U kunt dit zien door het rechthoekige icoontje rechts bovenin. Tijdens het opnemen staat hier een rood rondje in de rechterbovenhoek.

Het beeld van de vier verschillende camera's wordt opgeslagen: één van de drie camera's bij de achteruitkijkspiegel neemt de weg op. De achteruitrijcamera neemt op wat er achter de auto gebeurt en aan beide zijden van de auto neemt de camera bij het spatbord bij de voorwielen op wat er gebeurd aan de zijkant van de auto.

De beelden van deze camera's worden continue opgenomen tot maximaal een uur geleden. Wanneer u op het icoontje van de dash cam klikt slaat de auto de afgelopen 10 minuten op in een aparte map. Dit doet hij van alle vier de camera's.

Het is slim om na een incident dat u wilt bewaren circa 1 minuut te wachten voordat u op de opnameknop drukt. Anders kan het voorkomen dat het incident zelf net niet opgeslagen wordt.

In de instellingen kunt u er ook voor kiezen om, elke keer wanneer de claxon van de auto wordt gebruikt, de afgelopen 10 minuten op te slaan. Handig, want dan kunt niet vergeten op de opnameknop te drukken als er iets bijzonders gebeurt.

De beelden van de dash cam kunt u gebruiken in het geval van een aanrijding als bewijsmateriaal. Daarnaast is het leuk om bijzondere situaties vast te leggen en bijvoorbeeld privé te bewaren of op YouTube te plaatsen. Denk dan wel aan de privacy wetgeving. Het is waarschijnlijk slim om beelden te anonimiseren door gezichten en kentekens onherkenbaar te maken.

Heeft u nog vragen over de Sentry Mode of Teslacam? Neem dan contact op met support@mistergreenlease.be

Premium connectivity
De Tesla Premium Connectiviteit biedt een aantal extra functies ten opzichte van de standaardconnectiviteit. Hieronder staan enkele van de belangrijkste functies die beschikbaar zijn met Tesla’s Premium Connectiviteit:
  1. Streamingdiensten: Met de Premium Connectiviteit kunt u streamingdiensten zoals Spotify, TuneIn en Tidal rechtstreeks vanuit uw Tesla gebruiken.
  2. Satellietkaarten: De Premium Connectiviteit biedt toegang tot satellietkaarten in plaats van de standaardkaarten, waardoor u een nog gedetailleerder beeld van uw omgeving krijgt.
  3. Internetbrowser: De Premium Connectiviteit stelt u in staat om de internetbrowser te gebruiken om te surfen op het web vanuit uw Tesla.
  4. Live verkeersupdates: De Premium Connectiviteit biedt realtime verkeersupdates, zodat u uw route kunt aanpassen om files en vertragingen te vermijden.
  5. Spraakherkenning: De Premium Connectiviteit maakt gebruik van geavanceerde spraakherkenningstechnologie om u in staat te stellen uw Tesla te bedienen met uw stem.
  6. Automatische updates: De Premium Connectiviteit zorgt ervoor dat uw Tesla regelmatig wordt bijgewerkt met de nieuwste software-updates en nieuwe functies.
Het is belangrijk op te merken dat de Premium Connectiviteit een abonnement vereist en dat sommige functies mogelijk niet beschikbaar zijn in alle landen of regio’s. Daarnaast biedt de standaardconnectiviteit nog steeds toegang tot basisfuncties zoals kaarten en verkeersinformatie, maar mist de uitgebreide mogelijkheden van de Premium Connectiviteit.
Autopilot

Wanneer u een Tesla least, heeft u de keuze uit drie software-mogelijkheden: Autopilot, enhanced autopilot of Full Self-Driving. Autopilot is de standaard met de volgende functies

• Traffic-Aware Cruise Control: past de snelheid van uw auto aan op het omringende verkeer
  • Automatisch sturen: assisteert bij het sturen binnen een rijstrook met duidelijke wegmarkeringen en maakt gebruik van Traffic-Aware Cruise Control

•
Enhanced Autopilot

Auto Lane Change: helpt bij het wisselen naar een naastgelegen rijstrook op de snelweg wanneer de bestuurder de richtingaanwijzer inschakelt

Navigeren met Autopilot (bèta): breidt Auto Lane Change actief uit door de bestuurder te begeleiden bij op- en afritten van de snelweg, inclusief het voorstellen van rijstrookwisselingen en het navigeren op knooppunten

Automatisch inparkeren: helpt bij het fileparkeren of haaks parkeren van uw auto, met één druk op de knop

Summon: rijdt uw auto in en uit een krappe ruimte met behulp van de mobiele app

Smart Summon: in een parkeergelegenheid navigeert uw auto door complexere omgevingen en parkeerplekken en manoeuvreert zo nodig rond obstakels om naar u toe te komen.

Full Self-driving (FSD)
Full Self-Driving (FSD) van Tesla is een geavanceerd rijhulpsysteem dat autonoom rijden mogelijk maakt. Het doel van FSD is om de bestuurder volledig te bevrijden van de taak om het voertuig te besturen en de verkeersveiligheid te verhogen door menselijke fouten te minimaliseren.
FSD is gebaseerd op een geavanceerd netwerk van camera’s, sensoren en radarsystemen die in staat zijn om de omgeving rondom het voertuig in kaart te brengen en te analyseren. Deze gegevens worden vervolgens verwerkt door krachtige computers om de rijtaak over te nemen en veilig te manoeuvreren op de weg.
FSD heeft verschillende functies, waaronder:
  1. Autonoom rijden op snelwegen: FSD kan het voertuig zelfstandig besturen op snelwegen, inclusief invoegen, uitvoegen en van rijstrook wisselen.
  2. Automatisch parkeren: FSD kan het voertuig automatisch parkeren, zowel in parkeerplaatsen als in garages.
  3. Verkeerslicht- en stopbordherkenning: FSD kan verkeerslichten en stopborden detecteren en het voertuig op een veilige manier tot stilstand brengen.
  4. Navigatie: FSD kan het voertuig veilig en efficiënt naar een bestemming leiden door de meest geschikte route te kiezen en de verkeerssituatie in real-time te monitoren.
Hoewel FSD momenteel nog in ontwikkeling is en bepaalde functies nog niet beschikbaar zijn, heeft het al veel indrukwekkende prestaties geleverd in real-world tests. Het systeem is echter nog steeds afhankelijk van de bestuurder om te allen tijde waakzaam te blijven en de controle over het voertuig over te nemen wanneer dat nodig is.
Het gebruik van FSD is momenteel onderworpen aan bepaalde wet- en regelgeving en het is belangrijk dat bestuurders zich bewust zijn van de huidige beperkingen en de lokale wetgeving voordat ze FSD gebruiken. Tesla biedt regelmatig software-updates voor FSD om de functionaliteit te verbeteren en nieuwe functies toe te voegen, waardoor het een van de meest geavanceerde en innovatieve rijhulpsystemen op de markt is.
FSD Activatie

Hoe kan u checken of het FSD is geactiveerd?

Controleer uw configuratie vanuit de touchscreen in de Tesla. Selecteer 'Bediening'> 'Software' en bevestig het type Autopilot-computer. Druk vervolgens op 'Aanvullende voertuiginformatie'.
Hier zou de software moeten staan als dit geactiveerd is. Hier staat dan 'Volledig zelfrijdende Besturing'.
Pin-to-drive

Wat is het en hoe schakelt u 'pin-to-drive' in?

Om het dieven lastig te maken heeft Tesla de 'pin-to-drive' functie uitgerold. Hiermee kan de Tesla niet rijden voordat er een PIN code is ingevoerd op het touchscreen. Zo schakel je de ‘pin-to-drive’ functie in: ga naar ‘Controls’ > ‘Safety and Security’ > ‘PIN to Drive’. Komt u er niet uit? Klik dan hier om de video te bekijken. Voordeel: wanneer 'pin-to-drive' is ingeschakeld kunt u ook weer veilig gebruik maken van Passive Entry.